Foto’s [PR]ess Productions, Job Jansweijer

Janice slaagde met een 8,8 en mag zichzelf nu meubelmaker noemen. ‘Ik had het mezelf niet makkelijk gemaakt. Gelukkig kreeg ik veel hulp van mijn docente Saar Berks en de mannen van de machinale.’ Het stoombuigen heeft zij samen met Brechje Vermaat uitgevogeld. 

Hobbelpaard Ella

Haar nichtje Ella is zichtbaar gelukkige met haar hobbelpaard.

Wie iets moois in hout koopt geeft het graag door aan de volgende generatie

In het ontwerp zijn diverse houtbewerkingstechnieken verwerkt:

  • Lamineren van manen en staart
  • Stoombuigen van de schommelbogen
  • Dubbelschuin werk in de verbindingsstukken tussen de schommelbogen
  • Draaiwerk voor de handvaten en voetsteunen
  • Japanse verbindingen tussen kop c.q. staart en romp

Janice Langeslag

Na een master werktuigbouwkunde aan de TU Delft startte Janice in 2015 de vakopleiding Meubelmaken voor volwassenen die het Hout- en Meubileringscollege aanbiedt. Het werken met hout begon als een hobby naast haar fulltime baan. ‘Ik kreeg daar zo enorm veel energie van dat ik mijn baan heb opgezegd en er mijn beroep van heb gemaakt om mooie houten (kinder-)meubels en speelgoed te ontwerpen en te maken.’
Specht Houtwerk biedt Janice de mogelijkheid om haar passie voor hout te combineren met haar drijfveer om materialen te hergebruiken en het produceren van afval te verminderen. 

Houdt hout beschikbaar

Technologie werd vroeger ingezet om duurzame producten te maken. Tegenwoordig is de insteek vaak dat een product na enige tijd stuk mag gaan. Gaat een product oneindig lang mee, verkoopt de producent niks meer. Eindigheid in de cyclus zorgt ervoor dat de hoeveelheid afval groeit en de aarde verder wordt uitgeput.

Specht Houtwerk wil juist houten kindermeubels en -speelgoed van hoge kwaliteit ontwerpen, maken en verhuren. Hobbelpaarden, wiegjes of loopkarren zijn typisch producten die een korte tijd worden gebruikt. Na gebruik, verdwijnen ze naar zolder of worden bij het grof vuil gezet. Verhuren betekent dat het product na gebruik op het oude nest terugkeert. Specht Houtwerk het kan opknappen of kan omvormen tot een nieuw houtobject. Zo houdt Specht Houtwerk samen met haar klanten het toegepaste hout langere tijd beschikbaar. Voor Janice maakt dat de cirkel rond.

Material Matters

‘Ik raakte geinspireerd door Thomas Rau en Sabine Oberhuber die in hun boek Material Matters pleitten voor een nieuw economisch systeem waarin zij een einde willen maken aan bezit. De producent wil geen of zo min mogelijk materiaal verloren laten gaan.’ Thomas Rau zette e.e.a. uiteen in een aflevering van Tegenlicht.

Vrijwilligerswerk in Uganda

Janice is na haar examen met vier andere meubelmakers naar Uganda vertrokken. Zij gaan als Vliegende Meubelmaker als vrijwilliger aan de slag bij Lydia Kamya in Mirembe Nsanvu vlakbij Nakifuma op 45 km van de hoofdstad Kampala. Het doel is om Nsanvu zelfvoorzienend te maken op gebied van scholing, basis gezondheidzorg, landbouw, veeteelt en vakmanschap. Inkomsten worden gegenereerd door de producten te verkopen. Er er een vakopleiding houtbewerking opgezet. Echter, wie deze opleiding volgt krijgt nog geen staatsdiploma. Dat is pas mogelijk wanneer de werkplaats kan functioneren met toereikend  gereedschap en voldoende kennis van zaken. En het overbrengen van kennis en het upgraden van de werkplaats kan direct worden ingezet voor het maken van stoelen, tafels en bankjes voor de basisschool en de kliniek. Het gereedschap wordt geschonken door de Stichting Gered Gereedschap.