2017/04/24 • Editie 5

HOUTBLOG

Doe het lekker zelf!

Omdenken in hout

Jaren achtereen publiceerde ik spraakmakende artikelen over hout en houttoepassingen in vak- en publieksbladen en nagenoeg alles gebeurde in print. Bij het weblog magazine deHOUTjournalist speelt alles zich online af en niks in print. Dat maakt het communiceren nog veel leuker en boeiender. Nieuws, design, vakmanschap, expertise en vakkennis is makkelijker, sneller en op elk moment online te publiceren, te delen, te liken ....….

In de vorige eeuw startte ik als 'de houtjournalist' bij het Houtvoorlichtingsinstituut, was enige tijd interieurredacteur bij VT Wonen en nadien hoofdredacteur bij de Houtwereld. Mijn ambities in hout reikten verder en soms moet je tegen de stroom op durven roeien om gestelde doelen te bereiken. Sinds eind jaren 90 ben ik als zelfstandig ondernemer actief op het gebied van doel(groep)gerichte journalistiek en PR & Publiciteit. Met als specialisme hout.

KNOW HOW
Houtmonsters

Houtkabinet met grootste Xylotheek

Flash back vanuit het KIT

In het gezichtsbepalende gebouw van het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam Oost bevindt zich nog steeds ‘het Houtkabinet’. Het is een eerbetoon aan de tijd waarin de sectie hout binnen het instituut internationaal naam maakte met haar onderzoek naar tropisch bos en hout. Het Houtkabinet bezat ooit de grootste collectie houtmonsters ter wereld. De verzameling is sinds 2012 ondergebracht bij Naturalis. De achtergebleven doublures uit de collectie vormen nu het decor in deze vergaderruimte.  

KNOW HOW
Houtmonsters

HEMLOCK

Amerikaans Naaldhout

Hemlock is opgenomen in de lijst met goedgekeurde houtsoorten voor toepassing in houten gevel-elementen. Hemlock past in het duurzaam inkoopbeleid van de Nederlandse overheid. Geschikt voor zowel binnen- als buitentoepassingen.

KNOW HOW
Houtmonsters

ABACHI

Hardhout: kan veel vocht opnemen

Abachi is een zachte witte loofhoutsoort afkomstig uit West Afrika. Het hout voelt zacht aan en is met name geschikt voor saunabanken en sauna-interieurs omdat het veel vocht kan opnemen en niet splintert. Abachi wordt ook verwerkt in triplex, meubelplaat, lijstwerk, binnenwerk binnendeuren en bezemstelen.

KNOW HOW
Houtmonsters

ABARCO (JEQUITIBA)

Identiek aan mahoniesoorten

Abarco is een loofhoutsoort die enigszins doet denken aan mahonie. Abarco is in de jaren zeventig enige tijd geïmporteerd, daarna hebben exportbeperkende maatregelen in de producerende landen de handel vrijwel stilgelegd.

Abarco is min of meer identiek aan de mahoniesoorten en wordt verwerkt in triplex, geveltimmerwerk en betimmeringen binnen en buiten.

KNOW HOW
Houtmonsters

ABURA

Bestand tegen zuren

Abura is een vrij zachte loofhoutsoort die vrij goed bestand is tegen zuren, wat het geschikt maakt voor vaten en kuipen in de chemische industrie. Het is ook geschikt voor meubels, draaiwerk, snijwerk, gietmallen, lijstwerk en andere houtwaren, triplexfabricage enz. Abura laat zich met stempels tot imitatiebeeldbouwwerk vormen.

Abura is zowel met handgereedschap als met machinaal gereedschap goed te bewerken. Schaven gaat in het algemeen goed. Scherp gereedschap voorkomt een wollig oppervlak. Bij spijkeren en schroeven is voorboren soms noodzakelijk. Lijmen gaat goed, buigen slecht. Abura laat zich goed en glad afwerken. Houtstof kan allergische reacties veroorzaken.

KNOW HOW
Houtmonsters

AFRORMOSIA

Lijkt op teak

Afrormosia is bestand tegen de inwerking door zuren en andere chemicaliën.

Afrormosia lijkt op teak en kent veelzijdige toepassingsmogelijkheden. Bijvoorbeeld: meubels, betimmeringen, deuren, ramen kozijnen, trapleuningen, traptreden, gevelbekledingen, fijn timmerwerk, slijtvast vloerhout, jachtbouw, , huiden, dekken, fineer, draaiwerk, beeldhouwwerk, knoppen en grepen, lijstwerk, enz.

KNOW HOW
Houtmonsters

AFZELIA

Het doussié is de beste variant

Afzelia is een loofhoutsoort met uitstekende eigenschappen en verkrijgbaar in diverse varianten waarvan het doussié de beste eigenschappen heeft. 

Afzelia is door zijn uitstekende eigenschappen, duurzaamheid, sterkte, bestandheid tegen chemicaliën, stabiliteit en uiterlijk, geschikt voor tal van binnen- en buitentoepassingen.

Kozijnen, ramen, deuren, vloeren, parket, sportvloeren,wielerbanen, betimmering, constructies, dorpels, traptreden, banken, tuinmeubelen, draai- en beeldhouwwerk, sporttoestellen, wagon- en carrosseriebouw, brugdekken, scheepsdekken, sluisdeuren, vaten voor chemische producten enz.

Afrikaans (en Aziatisch) Afzelia kan voldoen aan de eisen in de KVT Kwaliteit van houten gevelelementen, wat inhoudt dat kozijnen geleverd kunnen worden met een KOMO-productcertificaat.

KNOW HOW
Houtmonsters

BASRALOCUS

De evenknie van Azobé

Basralocus is net als Azobé bij uitstek een waterbouwhoutsoort. In België wordt het ook aangeboden als recuperatiehout, dat wordt geproduceerd uit afgedankte remmingwerken. 

KNOW HOW
Houtmonsters

LARIKS EUROPEES

Naaldhout

Lariks is opgenomen in de lijst met goedgekeurde houtsoorten voor toepassing in houten gevel-elementen. Lariks past in het duurzaam inkoopbeleid van de Nederlandse overheid. Geschikt voor zowel binnen- als buitentoepassingen.

KNOW HOW
Houtmonsters

VUREN

Naaldhout topper in bouwhout

Vuren is opgenomen in de lijst met goedgekeurde houtsoorten voor toepassing in houten gevel-elementen. Vuren past in het duurzaam inkoopbeleid van de Nederlandse overheid. Geschikt voor zowel binnen- als buitentoepassingen.

KNOW HOW
Houtmonsters

GRENEN NOORD-EUROPEES

Naaldhout: nummer 2 na Vuren

Europees grenen wordt zowel binnen- als buiten toegepast en is door SKH goedgekeurd voor toepassing in houten gevelelementen. Europees grenen wordt geleverd met een FSC en PEFC keurmerk en past in het duurzaam inkoopbeleid van de Nederlandse overheid.

KNOW HOW
Houtmonsters

ALERCE

Lijkt op Californian Redwood

Alerce is een naaldhoutsoort die lijkt op Californian redwood. De houtsoort staat op de CITES lijst en mag alleen met speciale vergunningen worden verhandeld. Geschikt voor zowel buiten- als binnentoepassingen, met name voor lichte duurzame constructies, betimmeringen, lijstwerk, geveltimmerwerk, enz.

Alerce is goed te bewerken met scherp gereedschap. Het laat zich goed spijkeren, schroeven en lijmen. Buigen gaat slecht. Het hout is zich goed af te werken.

KNOW HOW
Houtmonsters

AZOBÉ

Bij uitstek geschikt voor de natte waterbouw

Azobé is een zeer zware, harde houtsoort die wegens zijn grote sterkte, slijtvastheid en duurzaamheid veel wordt toegepast als constructiehout in de natte waterbouw: sluisdeuren, remmingwerken, stuwen, steigers, bruggen, brugdekken, damwanden, gordingen, palen en wrijfbalken.

Vlechtwerk van dun azobé wordt toegepast in beschoeiingen, tuinafscheidingen, kraag- en zinkstukken en wegfunderingen. Andere toepassingen zijn geluidschermen, bermplanken, hekpalen, parkbanken, keggen, kielblokken, kimblokken in een dok, bedrijfsvloeren, dwarsliggers, draglineschotten, dekken van weegbruggen, buikdenningen en steunconstructies voor zware machines.