Foto's Didgeridoo Werkplaats

Er ontstond nogal wat ophef toen het British Medical Journal en het Nijmeegse Canisiusziekenhuis hun onderzoekresultaten publiceerden. De uitkomsten zouden dermate overtuigend zijn dat in Nijmegen snurk patiënten les krijgen in het bespelen van de didgeridoo. Nadat patiënten enige jaren les kregen met de didgeridoo bleek, dat zij er inderdaad vaak baat bij hebben. Voorwaarde is natuurlijk wel,  dat je met enige regelmaat de didgeridoo bespeelt. Klik hier voor meer info over het onderzoek van het Canisius.  

1Boom project

In 2014 was Hugo van der Hout van de Didgeridoo Werkplaats een van de deelnemers aan het zogenaamde 1BOOM project. De hiervoor geselecteerde zomereik was meer dan 180 jaar oud en stond in het bos van Kasteel Middachten. Alles is gebruikt: hout, takken, schors en zaagsel zijn toebedeeld aan vormgevers en kunstenaars.  Zij hadden van tevoren aangegeven wat zij van plan waren en met welk deel van de boom. Alle producten, objecten en kunstuitingen zijn samengebracht in het 1Boom boek en geshowd op Vormgevers in hout in 2014.

Uit een van de grote takken is een eigenwijs ogende didgeridoo vervaardigd waarin de stevig en kronkelige tak nog valt te herkennen. Hij levert een pittige sound in de toonsoort Cis. Hugo is met zijn 1Boom didgeridoo naar Middachten terug gegaan om erop te spelen en heeft dit op videovastgelegd.

Geluid dat ‘binnenkomt’

De eerste keer dat je het geluid van een didgeridoo hoort laat dit een diepe indruk achter. Het geluid “komt binnen”, is voelbaar in het lichaam en geeft allerlei sensaties. Op Vormgevers in hout kun je zelf ervaren hoe het voelt en wat het is didgeridoo spelen.

Hugo zegt dat het helemaal niet zo moeilijk is en het je al na een paar minuten lukt om de “basic drone”, de basistoon, te produceren! Het mooie van de didgeridoo is dat iedereen vrij is om het te bespelen  de grote vrijheid. De grootste drijfveer om door te gaan met spelen is de kunst om het zogenaamde circulaire ademhalen onder de knie te krijgen. Dan kun je minutenlang op jouw eigen wijze doorblazen.

Hugo van Hout

Hugo is van jongs af aan een muziek-mens, altijd aan het zingen met muziek in zijn hoofd. Hij leerde  pianospelen en later kwamen daar de gitaar en klarinet bij. Ongeveer 15 jaar geleden begon hij met didgeridoo spelen. Hij kreeg les van Hein Ligtenberg en kocht bij hem zijn eerste didgeridoo’s uit inheems hout. Tijdens de workshops bij Gary Thomas leerde “de rest”. Het bouwen van didgeridoo’s leerde hij van Hein en uiteindelijk nam hij zijn Didgeridoo werkplaats over.

Didgeridoo Werkplaats verkoopt eersteklas didgeridoo’s, geeft cursussen, organiseert workshops en Hugo treedt ook zelf op.