Foto's [PR]ess Productions en Arno Bosma 

Daan Simons is geboren op 9 april 1980 en opereert onder de naam Korrel 1000 gevestigd in Oostzaan. 'Ik raakte gefascineerd door houtverbindingen in de traditionele Europese boerderijbouw en de Japanse meubels waarin enkel met houtverbindingen wordt geconstrueerd. Er komt geen lijm, schroef of spijker als verbindingsmiddel aan te pas.’

Een verbinding die uit elkaar te halen is, boeit Daan enorm. Hij geeft een mooie metafoor voor de ideale (menselijke) relatie: ‘Stevig met elkaar verbonden, een zuigende verbinding, terwijl de beide delen nog eigen, autonoom zijn.’ 

Tafel

De afmetingen zijn: L x B x H 95 x 60 x 74 cm. Het hout is afkomstig van de Meelbes, een neefje (of nichtje) van de Lijsterbes. Een bevriende boomchirurg leverde hem het hout.

‘Je ziet aan de tekening in het hout - met name bij het tafelblad - dat de boom een schimmelinfectie heeft opgelopen.’ De mooie inktzwarte lijnen die zich in het hout aftekent heet ‘slaap’ en dat is een afweermechanisme van de boom om de schimmel in te kapselen en zo te belemmeren verdere 'schade' toe te dienen.

De schimmel was ook de reden dat deze stadsboom in de Haagse Vogelwijk is omgezaagd. Het hout voor deze tafel is Daan geschonken door de Haagse Stadszagerij, waar hij met veel plezier zijn hout vandaan haalt. ‘Ik kon er precies deze tafel uit halen en had nagenoeg geen resthout over.’ Dat verklaart ook de kleine maatvoering! Overigens is dezelfde tafel in verschillende houtsoorten en afmetingen verkrijgbaar, volgens dezelfde constructieprincipes en demontabel. Het hout is afgewerkt met enkele lagen natuurlijke aquamarijn olie.

Mimespeler

In 2008 studeerde Daan Simons af aan de Mimeopleiding van de theaterschool in Amsterdam en daarna vormde hij met de andere vijf afgestudeerde medestudenten het 6 koppige theatercollectief Schwalbe. Hun werk is fysiek van aard en bevindt zich op het grensvlak van theater en performance. 

Meubelmaker

Naast zijn optredens met Schwalbe vond Daan tijd voor een ‘prettige tegenhanger’ in de vorm van de ambachtelijke houtbewerking. Hij volgde een opleiding tot meubelmaker aan het Hout en Meubileringscollege Amsterdam en maakt nu sokkels, tafels en spreekgestoeltes. Alles in massief hout en modulair. Op het HMC maakte hij een demontabel krukje en dit werkstuk diende als onderzoek voor zijn afstudeer-project: de Tafel.  

Vormgevers in hout

Op de voorkant van de flyer Vormgevers in hout 2017 prijkt zijn tafel. Ter plekke zette hij met tekst en uitleg zijn tafel in elkaar en demonteerde deze weer in een mum van tijd. Daarnaast toonde hij twee nieuwe werken in uitvoering: een piëdestal van massief beuk met slaap in het hout en een spreekgestoelte van massief eik.

Op Meesterlijk gaat hij in ieder geval zijn tafel weer demonstreren. Wellicht showt hij daar ook zijn andere werk: een sokkel en het spreekgestoelte.