Leuk om te weten: wie het meubel onafgewerkt buiten in weer en wind plaatst zal zien dat de natuur zijn werk doet en alles verteert en wordt opgesoupeerd.   

Tulip Chair

Pim Dekkers voert exclusief in Europa de meubelcollectie van Christoph Karl en liet zich op Design District voor het dressoir fotograferen, gezeten in de Tulip Chair.

‘Door het ergonomisch ontwerp van de stoel kun je er lang in zitten’, zegt Pim. De Tulip Chair wordt geleverd in Amerikaans noten en Amerikaans eiken en de zitting met (volwassen) koe-leer worden bekleed of gestoffeerd. De productie vindt plaats in Zuid Afrika. De meubelonderdelen worden met de CNC machine op een uitgekiende wijze uit massief hout gefreesd. Het hout wordt met de hand verder bewerkt en afgewerkt. Stapelbaar tot 4 stuks.

Tafel Jimmy kent veel gedaantes

De randdetails in de ‘Jimmy’ tafel die ontwerper Pim Dekkers in 2015 lanceerde als zijn eerste tafelcollectie kent vele varianten. 

Dekkers koos de houtsoort Afrikaans Limba Bariolé en deze bijzondere en minder gebruikte hardhoutsoort is geleverd door de Amsterdamsche Fijnhouthandel. Op de lange zijde van het blad zijn de randen niet haaks maar in een hoek van 93 graden afgeschuind. Deze hoek correspondeert met de hoek waarin de poten in een halfhouts-verbinding aan de haast onzichtbare onderconstructie zijn bevestigd. In de rand van het 40 mm dikke blad wordt een gekleurde bies naar keuze ingelegd. Het massieve hout wordt afgewerkt met olie of een blanke lak.

Limba Bariolé

Limba (Terminalia superba) kent de namen Limba Bariolé of Limba Noir. De toevoeging Noir geeft aan dat dit het donkere kernhout uit de Limbaboom is. Limba staat ook bekend onder de naam: Korina,  Limba Claire, Corina of Fraké (Noir).

Deze matig harde houtsoort heeft duurzaamheidsklasse 4 en komt uit Tropisch West Afrika. De Limbaboom groeit in het gebied van Sierra Leone tot Angola. Het hout is lichtgeel, werkt nagenoeg niet en laat zich goed bewerken. Het wordt gebruikt in beelden, meubels en houtsnijwerk. Het hout laat zich makkelijk kleuren door beits waarmee het in de buurt van eiken komt. De lichtgekleurde vlamtekening op het tangentiale vlak doet dosse gezaagd limba op eiken lijken.

Limba laat zich goed spijkeren en schroeven. Dit moet wel met beleid gebeuren om splijten tegen te gaan. Limba is, zowel met de hand als machinaal, gemakkelijk te bewerken. Het stamhout laat zich zeer goed tot snijden of schillen. De vezels in niet-rechtdradig hout hebben de neiging om bij schaven en vlakken te gaan opstaan.