Het idee voor ‘Multiplyer’ ontstond door het lamineren van afvalstroken multiplex en te spelen met kleur, nerfrichting en laagdikte in het kruislaag opgebouwde multiplex. Inmiddels verwerkt hij ook ander plaatmateriaal en massief hout, afkomstig resthout uit een zagerij of afvalhout dat vrijkomt bij het slopen van panden of bij afgedankt meubilair.

Hetzelfde idee steeds weer anders toegepast

Berghuis produceert de Multiplyer in breedtes van 50 tot maximaal 150 cm. In de toekomst kan hij breder gaan. Het hout werkt hij af met een (biologische) meubelolie of watergedragen 2-komponentenlak in ultramat, eiglans, satijn en hoogglans.  

Een bijpassend frame in hout kan in elke kleur worden afgewerkt, dan wel worden uitgevoerd in blank staal of rvs. Voor de viltlaag tussen het frame en het blad kun je kiezen uit 90 kleuren.  

Hergebruik beter dan verbranden

Sam is een voorstander van hergebruik van afgedankt hout. Het op grote schaal verbranden van hout verstoort de CO2 balans. Wat een boom tijdens de groei gedurende zo’n 100 jaar aan CO2 in het hout opslaat (verbindt) komt bij verbranding in minder dan 1 seconde vrij. Geef je het hout een tweede of derde leven dan blijft de CO2 aan het hout gebonden en oneindig opgeslagen.

Sam noemt nog een andere bezwaar: ‘Bij het verbranden van verwerkt, bewerkt en afgewerkt hout komen bovendien vaak stoffen vrij die alles behalve goed zijn voor de gezondheid.’