Foto's PRess Productions

100 jaar oude populier

Bij toeval kon Edward Otten een 100 jaar oude populier bemachtigen die niet meer was opgewassen tegen de najaarsstormen. De onderstam bleek inwendig behoorlijk aangetast. Hij heeft deze stam eerst 2 jaar met rust gelaten en aan de wind laten drogen. Dat deze kunstenaar er een bijzondere bestemming aan wilde geven stond bij voorbaat vats. Het vond het te gek om de binnenzijde van het voetstuk van de populierenstam met de kettingzaag verder uit te hollen. Er zou voldoende ruimte vrijkomen voor deze eenpersoonsslaapplaats. De buitenzijde van de stam ontdeed hij van de bast. Daarna bewerkte hij de buitenzijde waardoor het hout zijn grillige tekening in volle glorie toont. De stam heeft een diameter van 150 cm en een lengte van 230 cm. 

Heb je  een oude boom van formaat? Edward Otten kan er wellicht iets moois van maken. Hij regelt dan ook het transport, zagen en drogen van het hout.

Sprookjes

Edward Otten maakt zijn dromen waar. Lekker griezelen voor het slapen gaan bij het luisteren naar het sprookje ‘De heks in de holle boom’ dat Godfried Bomans in de jaren ’60 schreef. Of terugdenken aan de tijd dat seksuele voorlichting nog in de taboesfeer lag en zodra er gevraagd werd waar de kinderen vandaan kwamen steevast het verhaaltje werd opgehangen dat zij uit de holle boom komen.

Bij Kraantje Lek stond de veel beschreven en bezongen holle iep die deze functie echt had. De boom trok eeuwenlang als 'De Holle Boom van Kraantje Lek' van heinde en verre mensen met hun kinderen aan. De boom heeft het begeven, maar is in 2008 vervangen door een fraai afgietsel in brons op ware grootte.

deHOUTjournalist besteedde al eerder aandacht aan Edward Otten

Sociaal ondernemen

Edward Otten werkt al ruim 20 jaar met bijzondere houtsoorten. Opgeleid als elektrotechnisch ingenieur bleek hout zijn passie. Hij heeft het vak geleerd in de praktijk en bij meerdere kunstenaars. Hij heeft zich ontwikkeld tot een eigentijds ontwerper en kunstenaar.
Wie Otten beter leert kennen weet dat hij een enthousiaste aanhanger is van Sociaal Ondernemen. Hij gebruikt voor zijn meubels verantwoord hout. Afkomstig van omgewaaide of gekapte bomen in de regio. Of hij zoekt zijn hout bij ambachtelijke zagerijen en lokale fijnhouthandelaren. Otten biedt sociale werkplekken aan. Er werken verschillende personen met bijzondere talenten. En als erkend leerbedrijf biedt hij stagiares die het ambacht van meubelmaken willen leren een stageplek aan om het vak direct in praktijk te brengen.