Fotografie Arno Bosma, Dick ven der Berg en [PR]ess Productions

Op het HMC maakte Daan Simons een demontabel krukje van massief hout. Dit onderzoekproject diende als voorloper voor zijn afstudeerwerkstuk, de demontabele Table # 1 die vernuftig in elkaar steekt. Wil je Daan zijn kunsten in hout zien vertonen? Klik hier en geniet mee. Momenteel maakt Daan sokkels, tafels en spreekgestoeltes. Alle demontabel en van massief hout.  

 Voor mij is het handwerk met hout een enorm prettige tegenhanger en 'aanvuller' van het mimewerk

Daan is gefascineerd geraakt door verbindingen in de traditionele Europese boerderij-bouw en de Japanse kunst van het meubelmaken. Het houtwerk is geconstrueerd met enkel houtverbindingen waaraan geen lijm, schroeven of spijkers te pas komt. De verbinding blijft demontabel. Hij ziet er een mooie metafoor in voor de ideale menselijke relatie. Stevig zuigend aan elkaar verbonden, maar beide 'delen' zijn nog eigen, autonoom.

Meelbes

Het verwerkte hout is afkomstig van de Meelbes, een neefje (of nichtje) van de Lijsterbes. Je ziet aan de tekening van het hout - met name op het blad - dat de boom een schimmel heeft gehad. ‘Dit was ook de reden dat deze stadsboom, die in de Haagse Vogelwijk stond is omgezaagd.’

De mooie inktzwarte lijnen in het hout heet ‘slaap’. Het is het resultaat van een afweermechanisme dat de boom in zich heeft om aantasting door schimmel in te kapselen. Deze reactie belemmert de schimmel om verdere 'schade' aan te richten.

Stadshout

Het hout voor deze tafel is geschonken door de Haagse Stadszagerij, waar Daan met veel plezier zijn hout vandaan haalt. Hij kon er precies deze tafel uit halen. ‘Ik had nagenoeg geen resthout over. En dat verklaart de kleine maatvoering.’  Het hout is afgewerkt met enkele lagen natuurlijke aquamarijn olie. De tafel is 95 cm lang, 60 cm breed en 74 cm hoog en in verschillende houtsoorten en afmetingen leverbaar

Schwalbe versus knock-down

In 2008 studeerde Daan Simons af aan de Mimeopleiding van de theaterschool te Amsterdam. De klas waarmee hij afstudeerde, vormt sindsdien het 6 koppige theatercollectief Schwalbe. 

Naast het werk met Schwalbe ben ik mij gaan bekwamen in de ambachtelijk houtbewerking. Hij volgde een opleiding aan het Hout en Meubileringscollege HMC te Amsterdam. ‘Mijn intentie was niet perse om meubelmaker te worden maar wel professioneel en met mijn handen met hout te leren werken.’ Uiteindelijk is het een samenspel geworden van mimespelen bij Schwalbe en knock-down meubels te bedenken als meubelmaker.