FSC keurmerk en Keurhout-Duurzaam

Afzuiging is noodzakelijk vanwege het vele stof dat vrijkomt bij de verwerking van droog afzelia. De volumieke massa, het draadverloop en de inhoudsstoffen beïnvloeden de bewerkbaarheid. Bij het zagen kan verbranding optreden. Een snijhoek van max 15° bij het schaven voorkomt inspringsels in kruisdraadhout. Bij spijkeren en schroeven is voorboren noodzakelijk. Inhoudstoffen kunnen corrosie veroorzaken. Gebruik buiten in ieder geval voor de bevestiging roestvast materiaal of gemaakt van koper of messing. Lijmen gaat goed, buigen matig. Teruggedroogd tot 14% kan Afzelia goed worden afgewerkt, wel eerst nadat met ammonia de inhoudsstoffen van het oppervlak zijn verwijderd.

Kies buiten geen blanke afwerking. Inhoudstoffen van Afzelia kunnen het uitharden van vers gestort beton tegengaan en droog beton verpulveren. Op die ontmoetingsplaatsen is een behandeling met een waterdichte alkalibestendige verfsoort een afdoende middel.

Handelsaanbod

Afzelia wordt aangeboden in stammen en als gekantrecht hout.

Kenmerken

Alle Afrikaanse afzeliasoorten hebben uitstekende eigenschappen, maar doussié geldt als de beste. De soorten onderscheiden zich enigszins door de gele of witte inhoudsstoffen. De gele kleurstof afzeline kan gedeeltelijk in water oplossen wat vlekken in het hout geeft.Het kernhout is donkergeel tot roodbruin, het spint bleekgeel. De houtdraad is onregelmatig of kruisdradig en de houtnerf matig grof tot grof. Het hout werkt gering. Afzelia droogt goed en makkelijk maar zeer langzaam. Eenmaal droog, werkt het nauwelijks. Doussié krijgt slechts wat kopscheurtjes, terwijl bij de andere soorten in het langsvlak veel droogscheurtjes ontstaan. Inhoudsstoffen die afzelia zo duurzaam maken, logen uit in water en dat maakt Afzelia minder duurzaam onder voortdurend vochtige omstandigheden in water en/of grondcontact of in slecht geventileerde ruimtes. De Aziatische afzeliasoorten hebben eigenschappen die veel overeenkomen met die van de soortgenoot merbau.