2018/12/31 • Editie 36

HOUTBLOG

DE + HET = EEN

2019 begint goed!

Soms is het beter om zaken op zijn beloop te laten en je eigen gang te gaan. Dan komt het vanzelf goed! In die zin begint 2019 verrassend: twee houtvakbladen gaan onder een vlag verder: DE houtwereld en HET houtblad zijn overgenomen door Eisma.

TOEPASSING
Meubels

De tafel van 16

DUM houdt van oversized

Marc van Nederpelt (rechts op de foto) startte samen met Wiebe Boonstra het Amsterdamse meubelmerk DUM. Voor het nieuwe werken ontwerpen en produceren de oprichters eigentijdse, kloeke en oversized werkplekken en stoelen in beuken. Op Design District trok de rechtopstaande tafel voor 16 personen veel aandacht.

TOEPASSING
Meubels

Tegelkast Piet Hein Eek

Topper in iepen

Tijdens de DDW Eindhoven in 2018 was een van de meest opvallende noviteiten de tegelkast van Piet Hein Eek. Dit keer niet uitgevoerd in sloophout maar in speciaal geselecteerd iepen. De dia’s in iepen zoals Eek zijn tegels noemt vormen tezamen een ritmische opeenstapeling van blokken tot dozen.

TOEPASSING
Meubels

Met hangende pootjes ….

Triple T is alles behalve een kaptafel

Ambachtelijk meubelmaker Beryl Eline Capelle studeerde in 2018 af aan het HMC Rotterdam met een strak vormgegeven garderobemeubel. Het meubelstuk hangt aan de muur en bestaat uit in elkaar schuivende vakken en een ronde spiegel. Beryl voelt zich aangetrokken tot vreemde vormen en aantallen. Haar Triple T is een ‘zweverige’ persiflage op de kaptafel. Het object past in de slaapkamer, badkamer en hal.

TOEPASSING
Gadgets

Kaassnijden op gestoomd beuken

Meesterlijke Cheeser

De Cheeser is de derde gadget van het ontwerpduo Frans Kortenhorst en Mannie Klijn Velderman. Zij opereren onder de naam Ore Design. De Cheeser is mooi cadeau voor mensen die van het goede en pure leven houden. En deze kaassnijder zou wel eens goed kunnen scoren in de kaas-giftshops en taxfree winkels op onze nationale luchthaven Schiphol.

TOEPASSING
Interieur

Barcode in hout

Meesterlijke Multiplyer

Afval blijkt in deze tijd een sterk groeiend fenomeen dat steeds meer ontwerpers aantrekt om er iets speciaals mee te doen. De ‘Multiplyer’ is een concept dat ontelbare mogelijkheden biedt volgens vormgever Sam Berghuis. De stroken afvalhout die hij verwerkt in tafelbladen, snijplanken en dergelijke leveren een soort barcode in hout(soorten) op. In sommige bladen manifesteren zich 27 houtsoorten uit 4 werelddelen.