Foto's Withe Pleasure en Piet Hein Eek

Tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven trekt Piet Hein Eek altijd veel bezoekers. Enerzijds willen zij de noviteiten zien van deze ontwerper die internationaal bekendheid geniet door zijn meubels en interieurs in sloophout. Anderzijds om in de winkel ‘De Young designers and small studios-expositie’ te bezoeken. Jong talent en nieuw ondernemerschap krijgt in die week op deze locatie de ruimte om zich te presenteren aan het grote publiek.

Tegelkasten

Piet Hein Eek voerde al diverse rechthoekige tegelkasten uit in sloophout. En kwam daarna met tegelkasten in staal en eiken in combinatie met keramiek, die in samenwerking met Jeannine Eek-Keizer tot stand kwamen. De nieuwste tegelkast kent een andere vormgeving en uitvoering. De afmetingen zijn 144 x 139 x 45 cm. Dit kleinood kost € 35.800,-. 

Special in iepen

Voor deze tegelkast is geen sloophout of eiken decor gekozen. De structuur en de kleurvariaties in iepen spraken Piet Hein Eek meer. Iepenhout is ringporig, heeft opvallende groeiringen en toont een fraaie vlamtekening. Het hout is vast, taai, vrij licht en meestal gelijkmatig van structuur.

Kenmerkend voor deze speciale objecten die Piet Hein Eek ontwerpt is het precisiewerk dat het vraagt. Met name bij bewegende delen in het frame komt het aan op de perfecte uitvoering van de aansluitdetails. De deuren en laden zijn nagenoeg onzichtbaar in het frame opgenomen.

Het ontwerp en de detaillering, de materiaalselectie en houttoepassing kregen veel aandacht. Dit niet al te grote kabinet is voor Eek een knipoog naar de periode waarin traditionele ambachten een wezenlijk onderdeel vormde in het dagelijkse leven.

Zoek de greep

Speciaal voor deze kast zijn enkele van (wat Piet Hein Eek noemt) houten dia’s gebruikt voor een verholen greep om de laden en de deuren te openen. Voor sommige bezoekers leverde dit zoekplaatje verrassende reacties op. Wie op gevoel over het blokjespatroon wreef ontdekte als vanzelf waar de ‘greep’ zit. De iepen tegels zijn minutieus op afstand bevestigd op een gelakt frame van multiplex.

Ook op PAN te zien

Het gebouw van Piet Hein Eek -een oude Philipsfabriek in Eindhoven- kan niet los gezien worden van de eigen Galerie op deze locatie. Piet Hein Eek bouwt al meer dan 20 jaar vanuit zijn intuïtie verder aan een omgeving waarin kunst, cultuur, ambacht, gastronomie en nog veel meer samensmelten. De activiteiten bestrijken het proces van idee tot de consument. In deze wereld heeft kunst zich een natuurlijke plek verworven. Op de PAN 2018 is werk uit de Galerie getoond, waaronder de nieuwe tegelkast van Eek.