2017/05/01 • Editie 6

TOEPASSING
Meubels

Showcase in hout

HMC studenten op Masterly

De Salone del Mobile Milano betekent smullen geblazen van toppers in meubeldesign. Op de beursvloer zelf, maar vooral ook op allerlei events in Milaan. Masterly – The Dutch in Milano bood negen afgestudeerde studenten aan het Hout- en Meubileringscollege HMC de kans om zich op het belangrijkste internationale design podium te presenteren. Vier ontwerper hebben een eigenzinnige feeling voor hout.

TOEPASSING
Art & Decoration

Oneindige geometrie in hout

Fractal Cabinet

‘Mijn Fractal cabinet is geïnspireerd op de oneindige geometrische patronen uit de natuur en de Fractals in de Mandelbrot collectie. Zo’n twintigduizend vlakjes hout zijn met de lasertechniek gesneden en daarna op ambachtelijke wijze verwerkt in dit meubelstuk,’ zegt Jasser van Oort over zijn laatste kunstwerk dat te bewonderen was op Masterly in Milaan.

TOEPASSING
Art & Decoration

Masterly - The Dutch in Milano

Meesterlijk items in hout

Tijdens de Salone del Mobile Milano vormde het gerestaureerde Palazzo Francesco Turati in het stadscentrum het decor voor ‘Masterly - The Dutch in Milano’. In deze historische setting showden Nederlandse ontwerpers meesterlijke voorbeelden in design, mode, fotografie en vakmanschap. Hout deed van zich spreken in Milaan: het Design Mekka van de wereld.

ONTWERP

Gebogen beuken en rotan webbing

Eerbetoon aan Thonet

‘Matmatic is een ode aan de Thonet, een mooie combinatie van rond gebogen hout en het strakke raster van een rotan webbing,’ zegt de Amsterdamse ontwerpster Anne de Jongh. Haar bedrijf JonghLabel brengt eigentijds productdesign uit. Voor de productie grijpt zij terug op oude technieken in een hedendaagse setting. Matmatic is ‘100% handmade’. Het zeshoekige open vlechtpatroon in de rotan zitting en de kleurkeuze geeft de stoel en kruk een licht en luchtig karakter. 

ONTWERP

Vervlochten hout

Zesslag weven

‘Het zesslag weven is een traditionele manier van vlechten, die ik in combinatie met een ander materiaal wilde toepassen. En dat werd esdoorn hout,’ zegt Bart Stoffijn die onder de vlag van het HMC mocht deelnemen aan Masterly – The Dutch in Milano. 

ONTWERP

Spaghettistijl in Floresta

Liquid rubber en triplex spannen samen

‘Tijdens mijn studie Product Design aan de Design Academy ontdekte ik dat mijn praktische kennis te kort schoot om vanuit mijn grafische benadering van het ontwerpen de meubels te kunnen realiseren,’ zegt Michel Gallus. Hij stapte tussentijds over naar het Hout- en Meubileringscollege HMC en studeerde in 2016 af als meubelontwerper. Zijn eindexamenwerkstuk Floresta is een mix van buigzaam triplex, rubber en perspex. Dit kunststukje was ook te zien op Masterly – The Dutch in Milano.

HOUT[PR]
Bedrijf

Baars & Bloemhoff

Trendsetter in decoratief plaatmateriaal

De Salone del Mobile in Milaan is voor product- en meubelontwerpers dé plek om zichzelf te presenteren. Dit jaar kwamen 340.000 bezoekers naar de beurs, op zoek naar de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van meubel- en productontwerp. Baars & Bloemhoff, dat deel uitmaakt van de Stiho, nam niet alleen deel aan het event ‘Masterly – The Dutch in Milano’. In de Ventura Centrale, recht onder het CS van Milaan vond ‘Transitions II’.

ONTWERP

Verende Chester-Block-Hocker

Valentijn Rieb doet het in hout

Valentijn Rieb zijn Chester-Blocks zorgen voor een verrassende materiaal beleving in zijn Chester-Block-Hocker: verend hout dat als leer aanvoelt. De inspiratie voor zijn hocker haalde hij uit het klassieke leren Chesterfield meubel.