Saar snapt heel goed wat hout is en wat het doet met mensen die over een bijzondere parketvloer lopen. Neem haar winnende werkstuk onder de loep en je ziet direct dat hier een vakvrouw aan het werk is geweest. 

Eerste vrouwelijke all round parketteur

Saar Berks was al de eerste vrouw die in 2014 het diploma all round parketteur behaalde. Ze staat letterlijk haar mannetje in deze branche en leverde op het NKP een knappe prestatie door dit keer te winnen van de concurrentie. Een vloermodelbord met een bijzonder legpatroon en een fraaie combinatie van houtsoorten die van nature al een mooie kleurstelling opleveren. De soorten die zij in haar winnende parketvloer verwerkte zijn eiken, purperhart, wengé, en teak. 

Schaduw branden

Saar paste deze historische techniek anderszins toe: ‘Bij parket is het schaduw branden één van de oudste en belangrijkste technieken in de wereld van fineerbewerking. Bij het zogenaamde sand shading komt geen vuur kijken zoals bij het blakeren van scheepswanden.’ Verbranden of liever blakeren is een eeuwenoude techniek in de scheepvaart. De scheepswand wordt blootgesteld aan vuur om het hout te bevrijden van wormvraat.

Bij de parketvloer van Saar zijn de stukjes hout voorzichtig in een pan met heet zand geduwd. Het hete zand zorgt voor een oppervlakkige verschroeiing van het hout. ‘De randen van de stroken krijgen hierdoor een donkere verkleuring, waardoor er in het totaalbeeld van de parketvloer meer diepte ontstaat en het net lijkt alsof het parket al 100 jaar oud is.’