Schuren, industriële panden, kazernes, scholen, kerken en gewone oude huizen die de monumentenstatus niet haalden bevatten historische houten vloeren waaraan Filip een nieuwe bestemming geeft. De historische vloeren en restauratietechnieken voor parketvloeren worden alom gewaardeerd in Europa.

Authentiek

Filipe: ‘Je ziet letterlijk dat de sporen die het handmatig zagen in het houtoppervlak heeft achtergelaten zichtbaar zijn gebleven in de oorspronkelijke planken. Dat geeft extra charme aan mijn vloeren.’ Het vastspijkeren van de planken op de balken gebeurde toentertijd met hand gesmede ijzeren nagels. Eerst zijn deze nagels één voor één verwijderd. Het hout wordt daarna gedroogd en van onregelmatigheden ontdaan. Aan de onderzijde worden de delen geschaafd tot een dikte van ca.  10 mm. De bovenzijde blijft in de authentieke staat.

Tapis-systeem

De vloer wordt gelegd volgens het traditionele ‘tapis-systeem’, te beginnen met een eiken onderparket van 8 mm dikte. Deze ondervloer wordt rechtstreeks verlijmd op de cementdekvloer.  De oude planken worden op de ondervloer gelijmd en ook vernageld. Dit garandeert de beste kwaliteit en een vloer die weer generaties lang kan meegaan.

Ingelegde ster 

De stervorm is op het onderparket uitgetekend en daarna zijn de diverse ‘onderdelen’ van de ster ter plaatse gezaagd en ingelegd.  Dit soort ambachtelijk precisiewerk vereist ervaren vakmanschap. De kleurverschillen in de ster zijn ontstaan door het hout op lichte en donkere tinten te selecteren. Het geeft diepte aan het motief.  

Afwerking

Er zijn diverse opties om parket en houten vloeren af te werken. ‘Boenen of zepen voor deze oude vloeren zijn de meest gebruikte technieken. Lakken of vernissen is bij mij uit den boze. De vernislaag slijt en kan alleen hersteld als er eerst geschuurd wordt. Een historische vloer verliest dan juist zijn authentieke patina.’ Bij de vloer in het Zeeuwse Axel is voor het zepen van het houtoppervlak gekozen. Het parket behield daardoor de natuurlijk ‘grijze’ tint. Was gekozen voor boenen, zou het parket een donkerder uiterlijk krijgen.

Foto’s Atelier Passe Partout / Historische Houten Vloeren