Beeld © ClipHut Team
De eerste ClipHut ziet eruit als een ‘houten muil’ en lijkt wel wat op een verkleinde versie van de glazen ‘schoen’ in Amsterdam waarin ooit ING kantoor hield. Echter, deze houten muil krijgt een veel aantrekkelijker prijskaartje dat past bij een doelgroep die niet op grote voet leeft.
Afstudeerproject
ClipHut is een parametrisch ontwerpmodel gekoppeld aan een slim rekenprogramma. Het is ontwikkeld door studenten aan de Hochschule Ostwestfalen-Lippe. Het team werkte voor hun Master of Integrated Arcitectural Design dit project uit tijdens hun studie Computational Architectural Design op de University of Applied Sciences.
De ontwerper zet de gewenste referentiepunten voor de vorm uit in het raster van de ClipHut programmeersoftware. En specificeert vervolgens de geografische locatie en het beoogde gebruik van het gebouw. Het parametrisch model van ClipHut produceert vervolgens werktekeningen voor het onderdelenpakket. De video laat het proces zien.
Open Source Award
Een bouwwerk volgens het ClipHut-systeem kan in elk plaatmateriaal worden uitgevoerd. Voor het studiemodel is gebruik gemaakt van de OSB 4 Top van Egger, een van de sponsors van dit project. Het team is voor de finale uitvoering overgestapt op het Kerto®LVL en won daarmee een Open Source Wood Award. De hout-look van deze uitvoering zal zeker beter aanslaan bij geïnteresseerde zelfbouwers in hout.
ClipHut deelt haar onderzoek naar houtverbindingen waaruit het bouwsysteem voortkwam. Open Source Wood is een door Metsä Wood gelanceerd online uitwisselingsplatform waarop architecten en ingenieurs innovatieve ideeën voor modulaire houtconstructies kunnen delen. Gebruikers kunnen projecten en ideeën uploaden om feedback te krijgen of samenwerking te zoeken. Metsä Wood kent awards toe aan de meest innovatieve ideeën.
Doe-het-zelven
ClipHut kreeg de award omdat dit de eerste houtbouwmethode is waarbij zelf een onervaren doe-het-zelver met een paar simpele elementen een bouwwerk in elkaar kan zetten. Met de plug-in-klipverbinding worden geprefabriceerde componenten razendsnel gekoppeld. Kijk hoe het simpel het in elkaar steekt!
De diverse belastingen worden afgedragen via een reeks kleinschalige framelagen, die ongeveer 1 meter lang zijn. De houten bouwcomponenten worden met de CNC-machine uitgefreesd en dat gebeurt exact op maat en volgens specificaties en ingebrande nummering die het ClipHut parametrische computermodel aanstuurt. Nameten in het werk is niet nodig. Het past altijd en tot op de millimeter nauwkeurig.
Kerto LVL
De lichte Kerto LVL-frames leveren een zeer sterke en stijve constructie. In eerste instantie koos het team voor het testen van de parameters en het bouwen van de Mock-up OSB plaatmateriaal (Oriented Strand Board). Het team koos voor Kerto LVL vanwege het lichte gewicht en de hogere sterkte-eigenschappen. Deze zorgen voor een extreem hoge stabiliteit. De verbindingen kunnen zwaarder belast worden, grotere overspanningen en hogere gebouwen in meerdere bouwlagen zijn mogelijk en het levert reducties in materiaalgebruik op. Kruislaag-opgebouwd hout kent verbluffende sterkte-eigenschappen. Het biedt voldoende weerstand tegen afschuifkrachten ondanks het ontbreken van diagonale componenten. Complexe hoekverbindingen en extra bevestigingsmiddelen zijn niet nodig. Bij het oprichten van het prototype lieten de componenten zich onderling nauwgezet en strak opsluiten. Elke complete laag levert al een tamelijk rigide structuur op en kan uitwendige krachten opvangen.
Functionele eisen
Het gedrag van Kerto LVL in geval van brand is getest. De voorschriften in Europa, vormen geen belemmering voor LVL-constructies. Afhankelijk van geldende brandvoorschriften, kan de ClipHut- worden bekleed met brandwerende of brandvertragende materialen. De toepassingsmogelijkheden zijn daardoor legio: van woning, kantoor tot winkel. De wandopbouw biedt ook ruimte om te kunnen voldoen aan alle functionele eisen als isolatie (geluid, en vocht en warmte) en het integreren van het leidingnetwerk. De gekozen gevelbekleding is bevestigd met 3D-geprinte clips op een geventileerde onderconstructie.
Transparant, betaalbaar en flexibel
Het ClipHut-team is erin geslaagd om een houtbouwtechniek te ontwikkelen die voor iedereen toegankelijk en betaalbaar is. De gebruiker/opdrachtgever krijgt alle ins en out van zijn ontworpen ClipHut en de documentatie in handen. Men kan desgewenst zelf de onderdelen produceren of dit laten uitvoeren.
Feiten en getallen
- Project: Flexibel modulair bouwsysteem voor woningen
- Realisatie Mock up: 2017
- Ontwerp & constructie: Cliphut-team, Duitsland
Thomaz Vieira, System Developer, Head of the Project
Maria Wilkens, Project Manager, Head of Media
Tomás Mena, Project Developer, Head of Data Management - Houtproduct: Kerto LVL
- Toepassing: Woningen en Tiny Houses