Foto’s© Anders Berensson Architects, Zweden & Indianapolis Museum of Arts

‘Je moet eerst iets opofferen om er iets moois voor terug te krijgen’, was de achterliggende gedachte bij het ontwerpen. De meeste producten zijn een mix van wat de natuur aan grondstoffen aanbiedt. In de Chop Stick herken je overduidelijk wat een bos als het belangrijkste oplevert: hout! De ontschorste boom, de tot verwerkbaar hout verzaagde takken en de schors zijn in de meest pure vorm verwerkt in dit speeltoestel dat deels rust op de kiosk voor versnaperingen. 

Yellow Poplar

De 30 meter lange stam met kroon is afkomstig van de Yellow Poplar boom. Deze tulpenboom groeit vooral in de bossen van de staat Indiana. Yellow Poplar staat bekend om de fraaie tekening en de respectabele afmetingen.

De boom behoort tot de magnolia familie. De bladrand heeft een uitzonderlijke vorm en typerend is de grote klokvormige, groen-geel met oranje gekleurde, bloeiwijze. Het is een snelgroeiende boom die wel 50 meter hoog kan worden met een diameter van 1,8 tot 2,5 meter.

Gevallen schoonheid

De gevelde ‘naakte’ stam functioneert als een zwevende ligger die ondersteund wordt door een driepoot en de kiosk. Aan de boomstam zijn diverse speeltoestellen gehangen. Na het vellen van de boom is eerst de schors verwijderd omdat deze op termijn sowieso zou loslaten en op voorbijgangers kon vallen. Daarna is de bast weggehaald en is de boomstam glad afgewerkt.  

Schors-shingles

De schors is rondom in gelijke lengtes van de stam losgesneden en vervolgens in min of meer gelijke breedtes opgedeeld. Daarna zijn de schorsdelen zorgvuldig gestapeld en tegen kromtrekken onder druk gezet tijdens het drogen en verduurzamen. Deze speciale behandeling en de opslag in klimaatkamers zorgt ervoor dat deze dikke onderhoudsvrije schors-shingles wel 80 jaar goed blijven.

Rest-materiaal 

Het hout dat uit de niet gebruikte takken kon worden gezaagd is verwerkt in de ondersteuning en de opbouw van de kiosk, plus de aanverwante artikelen als tafels en stoelen. In de voormalige kroon van de boom hangen lamparmaturen waarin schorsresten zijn verwerkt. Geperste bladeren en bloemen zijn als ornamenten opgenomen in de ramen van de kiosk, waarin limonade van Yellow Poplar siroop wordt verkocht. Het is letterlijk een houttoepassing 'om op te vreten'. 

Educatief

Kinderen leren spelenderwijs waarom een boom kan groeien en welke rol de schors en bast daarin vervullen. De schors is de buitenste beschermlaag, in feit dood materiaal, en deze kan behoorlijk dik zijn. De bast met cambiumlaag is het levende gedeelte in de levende boom en zorgt voor de dikte- en lengtegroei en deze dunne laag bevindt zich net onder de schors. Het cambium vormt naar buiten toe schors en naar binnen toe hout. Wordt een tak of stam dikker, dan sterft de buitenkant van de bast af en ontstaat er schors.