Foto’s © [PR]ess Productions en Studio Mutarq

De Claro is heeft een ragfijne belijning, superslimme details en een zeer sterke constructie. Wat direct opval is het ontbreken van de diagonalen voor de zijdelingse stabiliteit. Het ontwerpconcept kan voor verschillende toepassingen worden ingezet. De productie is een combi van geavanceerde CNC freestechnieken en het traditionele ambacht.

9 mm berkentriplex

De Claro stelling is opgebouwd uit 9 mm berkentriplex legplanken en tussenschotten waardoor kruislings beuken latten zijn gestoken. Horizontaal bieden deze latten in 40x40 mm massief beukenhout ondersteuning en verticaal stabilisatie voor de schappen. Een beuken borgpin in beuken vergrendelt de constructie.

Geen diagonalen

De toegepaste CNC freestechniek zorgt voor loepzuiver maatwerk in deze houten stelling die zonder diagonalen wordt gestabiliseerd. Door de legplanken en de zijpanelen van het 9 mm dikke berkenmultiplex steken massief houten staven. In verticale richting steken de staven door het midden van de plankdiepte en zorgen voor zijwaartse stabiliteit.

Omarm complexiteit door eenvoudige dingen te doen

In horizontale richting steken de staven onder de boekenplanken door en geven de schappen extra ondersteuning en meer draagkracht. Een vierkante houten borgpen, op een regelmatige afstand, zet de planken vast aan de staven en fixeert tegelijkertijd de gehele constructie.

Studio Mutarq

Studio Mutarq, gevestigd in Mexico Stad, is in 2017 opgericht door Carmen Valle en Miguel Angel Jiménez. Zij richten zich op design, verlichting en architectuur. Beide oprichters zijn als architect afgestudeerd. Carmen is Master in Extraordinary Landscapes (NABA, Milano) en Miquel is Master in Industrial Design for Architecture (Politecnico di Milano).  

Awards

De samenwerking in de architectuur startte reeds in 2005 en zij realiseerden bekroonde projecten in Mexico City, Ljubljana en Milaan. Zij wonnen o.a. de Intesa San Paolo Award en in 2018 de 9e Satellitte Awards (Salone del Mobile Milano).