3D HOUT printen 

In 2011 bedacht Freedom of Creation de 1 april grap rond het "3D printen met poeder van hout" en lanceerde de afgebeelde Tree-D printer en showde de eerste resultaten in mahonie en teak. Echter, nog geen jaar later kwam de echte aap uit de mouw en lanceerde ColorFabb het Woodfill, een mix van hout en kunststof die het wel mogelijk maakt om iets houtachtigs in 3D te printen.

LowLab geeft anno 2017 een overzicht van de materialen die nu voor 3D printen te gebruiken zijn. Hout wordt steeds vaker gebruikt wordt voor 3D printing. Hout is leverbaar in verschillende kleuren en wordt vaak ingezet om huishoudelijke producten als bestek, sieraden, speelgoed en handgrepen te fabriceren met een 3D printer. Hout dient bij voorkeur in een open bak bewaard te worden zodat er vocht bij kan komen en het product niet uitdroogt en brozer wordt.

Vikinglangskip

In 2015 leverde de 1 april grap rond de vermeende vondst van een Vikinglangskip (uit rond 800 voor Christus!) heel veel media-aandacht op voor de Stichting Behoud Scheepstimmerwerf die zich inzet voor het behoud van de voormalige stadstimmerwerf in Middelharnis. Het bleek om een Beugsloep M10 te gaan, en de actie was opgezet om deze te kunnen restaureren. De sloep is thans het enig bewaard beleven exemplaar in Nederland. Missie geslaagd!

Doorzichtig hout

In 2016 werd door het Zweedse Wallenberg Wood Science Center voorspeld dat"doorzichtig hout" onze glazen ruiten zouden gaan vervangen. Het haalde zelfs het RTL Nieuws.
Onderzoeker Berglund scoorde volop in de Nederlandse media. Om het houtfineer transparant te maken moest de stof lignine chemisch uit het hout verwijderd worden. Lignine is een stof in de celwand die normaal licht tegenhoudt. Berglund: "Als de lignine is verwijderd wordt het hout prachtig wit. Omdat hout van nature niet transparant is, moet het daarna nog worden behandeld met een stof die hout doorzichtig maakt."
Zo doorzichtig als glas was het hout nog niet, maar volgens Berglund is het nu al heel bruikbaar voor zonnepanelen, maar ook voor semi-transparante ramen en gevels. Doorzichtig hout was op microscopisch niveau al eerder gemaakt, maar de methode die de onderzoekers nu hebben ontdekt, is geschikt voor massaproductie.Hout op zich is niet doorzichtig, maar kon dit worden dankzij een speciale behandeling. en eenmaal zover kon hout ook geschikt maakt worden voor zonnepanelen. 

Platenspeler zonder arm

In 2017 komt er vast duidelijkheid over het wonder dat eind 2016 online is gezet: "Gaaf ding: RokBlok draait op vinyl in plaats van andersom". Geen gedonder meer met een naald in een pick-up arm, het blok draait vanzelf rond over het vinyl en maakt een wireless verbinding met speakers of head-phone. Te mooi om waar te zijn?

Heb jij nog een geslaagde grap? Mail deze naar deHOUTjournalist.