Foto's Gispen
Hedendaagse kunstenaars en ontwerpers laten zich graag inspireren door oude ambachten en de specifieke technieken die daarmee gepaard gaan.
Ode aan Gispen en Thonet
De stoelen van Gispen en Thonet zijn de inspiratiebron voor de eigentijdse ontwerpen van Richard Hutten en Anne de Jongh. De stoelen van Anne de Jongh (JONGHLABEL) zijn een ode aan Thonet en reeds eerder gepresenteerd op het weblog magazine deHOUTjournalist. Niet op deze expositie maar wel door deHOUTjournalist besproken is het (vlecht)werk van van Bart Stoffijn, afgestudeerd aan het HMC.
Richard Hutten
Richard Hutten ontwierp in 2004 een moderne interpretatie van de Berlage stoel voor het grand café in het Gemeentemuseum in Den Haag, eveneens een ontwerp van architect H.P. Berlage. Zijn stoelontwerp maakt ook deel uit van de vaste collectie van Museum Boijmans van Beuningen Rotterdam. Het origineel, dat Berlage rond 1900 voor de familie Hengel ontwierp, heeft een kenmerkende constructie. Zit je op de stoel, leun je gevoelsmatig sterk naar achteren, terwijl de constructie ervoor zorgt dat je safe zit en niet achter kunt slaan. Bij de stoffering vervult de omranding een belangrijke functie. De gevlochten zitting en rugleuning zouden zijn ontwikkeld op basis van de onderkant van de zitting van het originele ontwerp. De eigentijdse creatie van Hutten is een combinatie tussen industriële fabricagetechnieken voor de productie van het frame en het oude ambacht voor het aanbrengen van de singels. Door de hand bespannen singles ontstaat het karakteristieke lijnenspel en dat maakt elke stoel uniek. De Berlage serie van Hutten bestaat uit een stoel, kruk en barkruk en maakt deel uit van de Gispen Design Collectie. De afmetingen van de stoel zijn 58 x 43 x 85 cm. Het frame is van eiken en de singles van canvas in de keuren: zwart, bruin, grijs, wit, blauw, groen, rood.
Metafoor voor verbinding
Het ambachtelijke vlechtwerk kan gezien worden als metafoor voor verbinding van kunst en cultuur waar MIJ op focust. De expositie toont spannende combinaties van kunstwerken. Kunstenaars werken met verschillende traditionele materialen als wilgentenen en bamboe, maar ook met minder traditionele materialen als plantenwortels, paardenhaar, kralen, plastic banden. Van verfijnde, poëtische kunstwerken, tot robuuste, stevige beelden en installaties.
IJsselsteins vlechtwerk
In MIJ loopt ook nog t/m 17 september de tentoonstelling ‘Historisch vervlochten met MIJ. IJsselsteins vlechtwerk, van griend tot mand’. In deze apart expo laat zien dat het manden vlechten en het eeuwenoude ambacht van het hakken, snijden en schillen van wilgentenen onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van IJsselstein.
Griendcultuur
De natte polders rond IJsselstein leenden zich goed voor het verbouwen van wilgenhout. Aan het eind van de Middeleeuwen ontwikkelde zich in deze streek de zogenaamde griendcultuur. Werken in de grienden is noeste arbeid. Zo ook het schillen van de eenjarige wilgentenen en het vlechten tot manden, dan wel het vierjarige hout te verwerken tot hoepels voor tonnen. Na de Tweede Wereldoorlog raakte deze 'levendige industrie' uit de gratie toen nieuwe materialen en technieken het eeuwenoude ambacht verdrongen. Deze aparte tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met de Historische Kring IJsselstein.
Eigentijds vlechtwerk
De tentoonstelling 'Historisch vervlochten met MIJ' is een opmaat naar de zomertentoonstelling ‘Eigentijds vervlochten met MIJ’. Gevestigde kunstenaars en aanstormend talent worden naast elkaar gepresenteerd. MIJ vindt het belangrijk een link met IJsselstein te leggen en heeft voor deze expo een aantal IJsselsteinse kunstenaars uitgenodigd deel te nemen. Behalve in het museum is de tentoonstelling ook op andere locaties te zien. Klik hier voor meer info over Eigentijds vervlochten met MIJ.
Leuk voor kinderen
Bij MIJ worden kinderen van 4 t/m 12 jaar (gratis!) getrakteerd op een speciaal programma. Zij kunnen met het eigen ontdekboekje op speurtocht gaan. De kunstwerken in ‘Eigentijds vervlochten met MIJ’ vormen de inspiratiebron voor het maken van de eigen dromenvanger. Of de kids kunnen een mini mattenklopper met pitriet vlechten.
Klik hier voor openingstijden en info over Museum IJsselstein MIJ.