© Sfeerfoto’s Biënnale Kortrijk [PR]ess Productions. Productfoto’s Huis Mortier

De naam Penny is een knipoog naar een skateboard, waar de kruk een beetje op lijkt. De aftekening van het spinthout en kernhout wordt zichtbaar zodra een stam padoek tot ‘boolhout’ (planken) wordt verzaagd. Meestal wordt het waardevolle kernhout eruit gezaagd. De buitenste delen met spint bestempelt de oude garde meubelmakers als waardeloos. Deze reststukken die normaal worden weggegooid of opgestookt, zagen de ontwerpers juist als een waardevol geschenk van de natuur aan hun driepoot kruk Leny.  

De zitting in de kruk verjongt zich naar een zijde. Aan de spinthoutzijde is het hout bekantrecht en aan kernzijde overlangs afgeschuind gezaagd. Door twee tegenovergestelde krukken tegen elkaar te zetten ontstaat een bijzettafel met een rechthoekig blad waarin de tekening nagenoeg op elkaar aansluit.

Het zitvlak is 420 mm lang. In de breedte loopt de zitting af van 160 naar 90 mm. De krukhoogte is 400 mm.  

The Floor is Yours

Huis Mortier kreeg op het laatste moment een plek aangeboden op The Floor is Yours. Dit is het speciale expo tijdens de Biënnale Interieur in Kortrijk waarop jonge ontwerpers, nieuwe studio’s, creatieve samenwerkingen en onderwijsinstellingen zich presenteren. Meer dan 50 deelnemers gingen de uitdaging aan.

Padoek

Afrikaans padoek is een uitstekende, duurzame, fraaie en stabiele houtsoort. Het kernhout heeft een oranje-rood-achtige kleur die onder invloed van licht eerst verkleurt naar vaal roodbruin en na lange tijd naar zwartbruin. De oorspronkelijke kleur kan langer in tact blijven wanneer het hout afgewerkt wordt met een zuurhardende blanke lak. Mortier gebruikt een 2 componenten matte pu vernis. Het spinthout heeft een vuilwitte crèmekleur.

Uitgepuurde vorm

Huis MORTIER staat voor wat zij noemen ‘uitgepuurde’ vormen, gebaseerd op een logische constructie en een verantwoorde en duurzame materiaalkeuze.

Naast een eigen collectie maakt Mortier ook meubels op maat en voeren zij interieurprojecten uit. Gewerkt wordt met massief hout, plaat- en composietmaterialen, natuursteen en metaal.